niedziela, 4 lutego 2018

Makaronowy torcik z sosem pomidorowym


Świetna propozycja podania klasycznego makaronu penne z mocno pomidorowym sosem, kurczakiem, pachnącą świeżą bazylią, rozpływającą się w ustach mozzarellą i aromatycznymi oliwkami.

Składniki:

600g makaronu penne
500g mielonego fileta z kurczaka
300g sera mozzarella
300g sera gouda
2 puszki krojonych pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
3 łyżki masła + 1 łyżka do wysmarowania formy
sól
pieprz

Dodatkowo:
kilka pomidorków koktajlowych
kilka czarnych oliwek
kilka listków świeżej bazylii

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać ze startym serem mozzarella. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać mielone mięso, chwilę smażyć, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu zredukowania sosu, na końcu dodać drobno posiekaną świeżą bazylię i całość wymieszać.

3. Pomidorowy sos z mielonym mięsem z kurczaka przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby sos wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Całość posypać startym serem gouda, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

4. Wierzch makaronowego torcika udekorować pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami i świeżymi listkami bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz