niedziela, 4 lutego 2018

Bazyliowo – czosnkowa bagietka


Bagietka to wyśmienita przekąska z dużą ilością pachnącej bazylii oraz idealny dodatek do dań mięsnych, szczególnie grillowanych. Świetnie sprawdzi się również w roli codziennego pieczywa.

Składniki:

1 duża bagietka
125g masła
5 ząbków czosnku
3 garście świeżej bazylii
2 łyżki kopru
25g żółtego sera
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Zmiksować w malakserze bazylię, czosnek, koper, a następnie wymieszać z masłem. Doprawić solą i pieprzem.

2. Żółty ser zetrzeć na tarce.

3. Bagietkę ponacinać w odstępach 1,5-2 cm (nie kroić w oddzielne kromki).

4. Środek ponacinanej bagietki posmarować z każdej strony masłem z ziołami i wypełnić żółtym serem.

5. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut aż się zrumienią (bagietkę można również przyrządzić na grillu).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz