sobota, 3 lutego 2018

Makaronowe świderki z szpinakowym pesto


Makaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek.

Składniki:

500g makaronu świderki
Szpinakowe pesto:
110g świeżego szpinaku
100ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
100g sera mozzarella
90g włoskich orzechów
3 łyżki soku z limonki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

2. Szpinakowe pesto:
Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem.

3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz