wtorek, 6 lutego 2018

Krem z zielonego groszku, trawą cytrynową i miętą pieprzową


Niezwykły, aromatyczny krem z bogatego w witaminy zielonego groszku z zaskakującymi, dającymi obłędny efekt smakowy dodatkami w postaci trawy cytrynowej i mięty pieprzowej. Smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

500g mrożonego zielonego groszku
10cm białej części pora
2 cebule
2 łyżki posiekanej mięty pieprzowej
2 łyżki posiekanej trawy cytrynowej
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju
sól morska
pieprz
1litr bulionu drobiowego
200g serka mascarpone
jogurt naturalny (opcjonalnie)

Wykonanie:

1. Por dokładnie umyć i pokroić w paski, a cebulę w piórka, następnie  wrzucić do garnka i zrumienić na rozgrzanym oleju. Wlać bulion drobiowy i całość zagotować. Wsypać rozmrożony zielony groszek i gotować około 6 minut. Następnie dodać sok z cytryny, miętę, trawę cytrynową i wszystko dokładnie zmiksować. Na końcu dodać serek mascarpone i całość wymieszać.  Doprawić solą morską i pieprzem.

2. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego (opcjonalnie).




1 komentarz: