wtorek, 6 lutego 2018

Faszerowane udka otulone boczusiem


Bardzo smaczne połączenie klasycznego, pieczonego, owiniętego wędzonym boczkiem udka z kurczaka faszerowanego łagodnym serkiem śmietankowym świetnie współgrającym z wyrazistymi suszonymi pomidorami.

Składniki:

8 sztuk podudzia z kurczaka

Marynata:
2 łyżki oleju
3 łyżeczki pikantnej przyprawy do kurczaka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu

Farsz:
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżeczka soku z cytryny
150g śmietankowego serka
8 plastrów parzonego boczku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

2. Podudzia z kurczaka pozbawić kości, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut.

3. Farsz
Suszone pomidory drobno posiekać, wymieszać z serkiem, dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Każde podudzie nadziać przygotowanym farszem, owinąć plastrem boczku i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz