piątek, 2 lutego 2018

Gruszkowy rarytas


Pachnące cynamonem, na bazie świeżych gruszek, masy śmietanowej i klasycznego biszkoptu ciasto to doskonała propozycja dla fanów owoców sezonowych podanych w postaci chłodnego deseru.

Składniki:

Biszkopt :
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka budyniu śmietankowego
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa gruszkowa:
2kg dojrzałych gruszek
3 galaretki o smaku gruszkowym
2 łyżki żelatyny

Masa śmietanowa:
0,5 l śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Dodatkowo:
cynamon
zielone perełki cukrowe

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Następnie dodać żółtka, mąkę wymieszane z proszkiem do pieczenia i budyniem. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

2. Masa gruszkowa
Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Prażyć do momentu aż owoce się rozpadną. Następnie dodać galaretki i rozrobioną żelatynę (żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać dodając 2  łyżki wody, dokładnie wymieszać). Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować!

3. Masa śmietanowa
Mikserem ubić śmietanę na sztywno, następnie dodać cukier puder i śmietan-fix, dokładnie wymieszać szpatułką.

4. Składanie ciasta
Na biszkopt przełożyć masę gruszkową, wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie na masę gruszkową wyłożyć masę śmietanową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować perełkami z cukru. Wstawić do lodówki.




1 komentarz: