poniedziałek, 16 grudnia 2019

Muffinki czapki Mikołaja


Czekoladowe babeczki z delikatnym śmietankowym kremem i słodkimi, orzeźwiającymi truskawkami to znakomity pomysł na mały, świąteczny, zjawiskowy deser. W szczególności spodoba się najmłodszym łasuchom.

Składniki:

3 jajka
150g cukru
1/3 szklanka oleju
130ml mleka
230g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
80g czekolady deserowej
około 14 większych truskawek
14 łyżeczek dżemu truskawkowego

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 36%
2 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukier i dokładnie wymieszać.

2. Jajka wymieszać z mlekiem, olejem, dodać suche składniki i zmiksować  mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać startą czekoladę i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

3. Gotowe ciasto przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki i na środek wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4. Truskawki umyć i obrać z szypułek.

5. Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fixem, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać.

6. Gotową masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego. Na każdej muffince wycisnąć kleks masy, ułożyć truskawkę, a następnie wycisnąć z masy pasek wokół truskawki oraz kulkę na czubku truskawki, która będzie pomponem czapeczki.





Wigilijny czerwony barszcz z uszkami


Czerwony barszcz z postnymi uszkami, który jest tradycyjną potrawą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia na naszym rodzinnym, świątecznym stole.

Składniki:

1,2kg buraków
80g suszonych leśnych grzybów
1 ząbek czosnku
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 pora
150g selera
4 liście laurowe
3 łyżki majeranku
10 ziarenek czarnego pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
sok z jednej cytryny
250ml zakwasu z buraków
sól
pieprz
cukier

Wykonanie:

1. Grzyby opłukać, a następnie wrzucić do garnka, zalać dwiema szklankami wody i pozostawić na całą noc. Do wody z grzybami dodać ząbek czosnku, dwa liście laurowe i dwa ziarenka ziela angielskiego. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować około 20 minut.

2. Buraki obrać, pokroić w plastry i zalać dwoma litrami wody. Gotować pod przykryciem około godziny a następnie dodać marchew, pietruszkę, por, seler, pozostałe liście laurowe oraz ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Całość dalej gotować około 30 minut.

3. Po tym czasie warzywny wywar przecedzić i dodać do niego ugotowany wywar grzybowy. Cały czas gotując dodać zakwas z buraków, sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i ewentualnie cukrem. Zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Barszcz podawać z uszkami, pieczonymi pierogami lub pasztecikami.


niedziela, 15 grudnia 2019

Świąteczny torcik makowy


Wyśmienity tort, który doskonale sprawdza się jako uwiecznienie kolacji wigilijnej. Dużo maku, masa śmietanowo-czekoladowa przełamana orzeźwiającymi brzoskwiniami tworzą rewelacyjny Bożonarodzeniowy deser.

Składniki:

Ciasto makowe:
8 jaj
300g suchego maku
1i 1/2  szklanki cukru pudru
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
1 olejek migdałowy

Poncz:
3/4  szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
40ml Amaretto

Masa śmietanowo- czekoladowa z brzoskwiniami 
300ml śmietany 30%
200g mascarpone
200g białej czekolady
1 puszka brzoskwiń

Bita śmietana:
400ml śmietany 36%
1 śmietan-fix
3 łyżki cukru pudru
barwnik zielony

Dodatkowo:
kolorowe perełki cukrowe
białe wiórki kokosowe

Wykonanie:

1. Ciasto makowe
Mak dokładnie wypłukać w wodzie, sparzyć a następnie zmielić. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, cały czas miksując dodawać stopniowo zmielony mak, miód, olejek migdałowy oraz mąkę wymieszaną z kaszą manną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu ubić białka na sztywno i dodać do masy. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z trzech części przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

2. Poncz
Kawę rozpuszczalną wystudzić, wlać Amaretto i wymieszać.

3. Masa śmietanowo- czekoladowa
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Śmietanę ubić na sztywno, cały czas miksując dodać mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie połączyć z czekoladą za pomocą szpatułki. Na końcu do masy dodać pokrojone brzoskwinie.

4. Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan- fixem i cukrem pudrem.

5. Składanie tortu
Pierwszy blat ciast makowego nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć drugim blatem , nasączyć  i wyłożyć drugą część masy śmietanowo-czekoladowej, przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu obsmarować bitą śmietaną, resztę bitej śmietany połączyć z barwnikiem zielonym, dokładnie wymieszać. Całą powierzchnię i boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi. Za pomocą szprycy udekorować tort zieloną bitą śmietaną robiąc ozdobne choinki. Udekorować kolorowymi perełkami.







Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie


Domowy, mięsny, otulony słodką galaretą na bazie półsłodkiego wina, słodkich malin i żurawiny pasztet to świetny pomysł na świąteczną przekąskę.

Składniki:

Pasztet
500g udka z kurczaka bez kości
500g karkówki bez kości
200g wołowiny
300g wątróbki drobiowej
9 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 jajka
1 szklanka mleka
1 kajzerka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
oliwa
bułka tarta do wysmarowania formy

Galaretka
150g suszonej żurawiny
1 szklanka malin w syropie
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1 szklanka wody
2 łyżki żelatyny

Wykonanie:

1. Karkówkę i wołowinę pokroić w grube kawałki, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe, łyżeczkę soli i gotować na wolnym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać udko z kurczaka, obrane marchewki i pietruszkę. Gotować kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso odcedzić i wystudzić.

2. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i dusić do miękkości.

3. Ugotowane mięso, warzywa, bułkę, wątróbkę z cebulą zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm.

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić.

5. Galaretka
Do garnka wrzucić żurawinę, dodać maliny z syropem, wino, połowę szklanki wody a następnie zagotować i zblendować. W pozostałej ilości wody rozpuścić żelatynę, połączyć ze składnikami galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.

6. Do keksówki o wymiarach 9,5-10 x 28 cm (szersza od keksówki, w której był pieczony pasztet) wyłożonej folią spożywczą wlać 1/3 tężejącej galaretki i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na stężonej galaretce ułożyć pasztet i zalać pozostałą ilością galaretki do całkowitego przykrycia pasztetu. Wstawić do lodówki na około 60 minut.




sobota, 14 grudnia 2019

Łaciaty sernik z piernikami


Klasyczny, uwielbiany w naszych domach sernik w duecie z pachnącymi przyprawami korzennymi i nadzianymi śliwkami piernikami to doskonała propozycja dla fanów tego najpopularniejszego ciasta w zupełnie nowej odsłonie, którą warto wypróbować.

Składniki:

Ciasto:
1,5szklanki maki pszennej
150g masła extra
2 żółtka
1 całe jajko
3 łyżeczki kakao
1/2 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy

Masa serowa:
1,20kg półtłustego sera
200g masła
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 budyń waniliowy
3 żółtka
2 całe jajka
2,5 szklanki mleka

Polewa:
200g mlecznej czekolady
6 łyżek mleka

Dodatkowo:
500g pierników w kształcie gwiazdek
kolorowa posypka do ciast

Wykonanie:

1. Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby stwardniało (ciasto musi być twarde aby móc zetrzeć na tarce). Po tym czasie obydwie części ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blachę o wymiarach 25cm x 39cm wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem.

2. Masa serowa:
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło i dalej ucierać. Następnie dodać mleko, budyń oraz ser partiami, cały czas ucierając aby masa serowa stała się gładka.

3. Połowę masy serowej wylać na spód blaszki gdzie było wcześniej starte ciasto, ułożyć pierniczki na całej powierzchni ciasta, a następnie wylać resztę masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4. Polewa:
Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego ciasta polać polewą i posypać kolorową posypką.





Śledzie z suszonymi śliwkami


Kawałki ryby w towarzystwie chrupiących kiszonych ogórków, wyrazistej cebulki, pachnącego jałowca i niezwykle aromatycznej suszonej śliwki z pewnością będą hitem imprezowego stołu i zadowolą fanów popularnego śledzika.

Składniki:

600g płatów śledziowych Matias

Marynata:
2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskie
6 ziarna jałowca
1 szklanka octu
2 cebule

Zalewa:
600g cebuli
200g suszonych śliwek
4 ogórki kiszone
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
2 łyżki majeranku
4 łyżki oleju
sól i pieprz

Wykonanie:

1. Filety śledziowe zalać zimną wodą i moczyć przez około 3-4 godziny. Po tym czasie odsączyć z wody.

2. Marynata:
Wodę z cukrem zagotować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, wlać ocet i na końcu dodać pokrojoną w piórka cebulę. Całość dokładnie wymieszać i gotową marynatą zalać wymoczone śledzie. Wstawić do lodówki na około 2-3 dni. Po tym czasie osączyć z marynaty.

3. Zalewa:
Ogórki pokroić w małą kostkę, a śliwki przekroić na połówki. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie dodać śliwki, ogórki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i całość chwilę smażyć na małym ogniu. Po tym czasie doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, szczyptą soli, całość wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

4. Osączone śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z wystudzoną zalewą. Wstawić do lodówki na około kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 





Pierogi z makiem, bakaliami i sosem waniliowym


Domowe pierogi nadziane słodkim farszem z dużą ilości maku, chrupiących orzechów, zdrowego miodu i cytrusowej skórki z pewnością będą słodką ozdobą świątecznego stołu. Całość oblana aromatycznym, mocno waniliowym sosem sprawia, że obłędnie smakują i szybko znikają z talerzy.

Składniki:

Ciasto:
500g mąki
2 łyżki oleju
około 1 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:
280g maku
500ml mleka
4 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki rodzynek
8 łyżek orzechów włoskich
2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
1 żółtko

Sos waniliowy:
200ml śmietany 30%
2 łyżki brązowego cukru
2 żółtka
1 laska wanilii

Wykonanie:


1. Farsz:
Mak wypłukać, odcedzić, przełożyć do rondelka, zalać gorącym mlekiem i gotować około 30 minut. Po tym czasie wystudzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia o drobnych oczkach. Rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową posiekać na drobne kawałki. Masło roztopić dodać mak, miód, cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, żółtko i całość dokładnie wymieszać.

2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, olej i stopniowo wlewać letnią wodę cały czas zagniatając ciasto (wtedy ciasto zrobi się bardziej zwarte). Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i wyrobić rękoma aż ciasto stanie się elastyczne. Ciasto przełożyć do foliowego woreczka i odłożyć na około 20-30 minut aby odpoczęło.

3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty
o grubości około 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm  wyciąć koła, nałożyć farsz makowy i zlepić pierogi.

4. Gotowe pierogi układać na desce podsypanej mąką (można przykryć ściereczką aby się nie zeschły). W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać pierogi i gotować około 2-3 minut od wypłynięcia.

5. Sos:
W rondelku zagotować śmietanę z przekrojoną na pół i oczyszczoną z ziarenek laską wanilii. Po tym czasie usunąć ze śmietany laskę wanilii, a żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodać gorącą śmietanę i ponownie zagotować.

6. Gotowe makowe pierogi podawać z sosem waniliowym i posypane bakaliami.






sobota, 7 grudnia 2019

Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw


Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii.

Składniki:

Ciasto:
30g świeżych drożdży
340g mąki na pizzę typu ,,0’’
250ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
oliwa do wysmarowania formy

Farsz:
200g mrożonego szpinaku
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 puszki konserwowego groszku
1/2 puszki konserwowej kukurydzy
1/2 czerwonej papryki
100g żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 białko
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać cukier, połowę ilości wody i dokładnie wymieszać. Do miski wsypać mąkę, oliwę, sól, wyrośnięte drożdże i pozostałą ilość ciepłej wody. Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

2. Farsz:
Kiełbasę i paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy, a żółty ser zetrzeć na tarce. Cebulę z czosnkiem drobno posiekać i zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodać szpinak, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dokładnie wymieszać i smażyć około 5-7 minut. Po tym czasie dodać kiełbasę, kukurydzę, groszek, paprykę, połowę ilości żółtego sera i koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie zlepić końce ciasta.

4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem wymieszanym z ketchupem, posypać ziołami i pozostawić na około 30 minut do lekkiego wyrośnięcia.

5. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut.

6. Gotowe calzone podawać z różnego rodzaju sosami.









Pamiętacie te ciepłe letnie wieczory w towarzystwie przyjaciół i rozpalonego pachnącego kiełbasą grilla? Ten czas już za nami, ale nie ma się co smucić! Kiełbasy Morlińskie nie zapadają w zimowy sen, za to z chęcią posłużą za podstawę Waszych ulubionych potraw.

Więcej na https://morliny.pl