niedziela, 16 lutego 2020

Pączki z czekoladą i orzechową nutą


Klasyczne domowe pączki wypełnione dużą ilością nadzienia czekoladowego, polane słodką czekoladą i posypane prażonymi orzeszkami to moja propozycja tradycyjnego, karnawałowego wypieku na tłusty czwartek lub coś słodkiego do popołudniowej kawki.

Składniki:

Ciasto na pączki:
1kg mąki pszennej
170g masła extra
100g świeżych drożdży
500ml mleka
150g cukru
1 jajko całe
7 żółtek
7ml aromatu pomarańczowego
3 łyżki spirytusu

Polewa czekoladowa:
350g czekolady mlecznej
50g czekolady gorzkiej
4 łyżki masła
6 łyżek śmietany 30%

Dodatkowo:
400g kremu czekoladowego
150g orzeszków ziemnych niesolonych

Wykonanie:

1. Ciasto na pączki:
Mleko podgrzać, dodać cukier, masło i całość mieszać aż składniki się rozpuszczą. Jajka i żółtka przełożyć do dużej miski, dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, aromat pomarańczowy i spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący, głęboki olej wyrośniętą stroną ku dołowi i smażyć z obydwu stron na wolnym ogniu.

2. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i pozostawić do wystudzenia.

3. Polewa czekoladowa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

4. Orzechy uprażyć na suchej patelni i drobno posiekać nożem.

5. Wystudzone pączki napełnić kremem czekoladowym za pomocą szprycy z odpowiednią cienką końcówką, polać polewą czekoladową i posypać orzeszkami.








Sałatka z kaszą pęczak, kabanosami, warzywami i sosem francuskim


Szybka w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna sałatka na bazie zdrowej kaszy, pachnących wędzonką kabanosów, dojrzewających w słońcu suszonych pomidorów i oliwek oraz zielonej natki idealnie komponuje się z lekko ostrym musztardowym sosem i z pewnością będzie hitem imprezowego stołu. Świetnie sprawdzi się również w postaci drugiego śniadania.

Składniki:

200g kaszy pęczak
100g sera solankowego
175g kabanosów drobiowych
12 sztuk suszonych pomidorów
1 czerwona papryka
1 puszka czerwonej fasoli
1 pęczek natki z pietruszki
20 czarnych oliwek bez pestek

Sos:
100ml oliwy z oliwek
1 łyżka wody
2,5 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki miodu
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.

2. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić na połówki, a ser pokroić w kostkę.

3. Kabanosy pokroić na kawałki o długości około 2 cm, suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki, a czerwoną fasolę odsączyć z zalewy.

4. Paprykę pokroić w dowolne cienkie paseczki, a natkę z pietruszki posiekać.

5. Sos:
Wszystkie składniki sosu przełożyć do słoika, dobrze zakręcić i energicznie potrząsnąć kilka razy żeby elementy sosu dobrze się wymieszały.

6. Wszystkie składniki sałatki za wyjątkiem oliwek i sera przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wszystko dokładnie wymieszać.

7. Sałatkę przełożyć do salaterki, na wierzchu posypać połówkami oliwek i kostkami sera, a następnie wstawić do lodówki.





środa, 12 lutego 2020

Dorsz w kolorowych warzywach


Delikatne, soczyste i niezwykle pachnące kawałki dorsza połączone z chrupiącymi warzywami, wyrazistym cytrusowym imbirem, orzeźwiającą limonką i słodkim miodem, podane z kolorowym makaronem to świetna propozycja lekkiego obiadu z rybą w roli głównej. Świetnie wygląda i obłędnie smakuje!

Składniki:

300g polędwicy z dorsza
200g kolorowego makaronu
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 marchew
170g brokułu
1 mała papryka
1 papryczka chilli
160g cukinii
1-2cm świeżego imbiru
100g groszku cukrowego
50g sera Grana Padano
1 łyżeczka miodu
sok z 1/2 limonki
sól morska
olej arachidowy

Wykonanie:

1. Dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na większe kostki, oprószyć solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut. Następnie podsmażyć kilka minut na oleju arachidowym.

2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

3. Ser zetrzeć na tarce.

4. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, cukinię na półplasterki, papryczki w cienkie plasterki, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

5. Marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, a groszek cukrowy umyć.

6. Cebulę i czosnek lekko zeszklić na patelni, następnie dodać cukinię, różyczki brokuła, papryki, marchew całość smażyć kilka minut cały czas mieszając. Na sam koniec dodać groszek cukrowy, starty imbir, sok z limonki, miód, wymieszać,  przykryć pokrywką i jeszcze smażyć około 2-3 minuty.

7. Do warzyw dodać ugotowany makaron, dorsza i delikatnie wszystko wymieszać, całość podgrzać i doprawić wedle uznania.

8. Dorsza z makaronem i warzywami wyłożyć na talerz, posypać startym serem.





środa, 5 lutego 2020

Śledzie po piracku


Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki warzyw to świetna propozycja dla fanów śledzika z papryką, marchwią, cebulą i ostrą papryką, które idealnie komponują się z nutą słodkości żurawiny. Ostro-słodkie śledzie to obowiązkowa pozycja imprezowego stołu.

Składniki:

500g płatów śledziowych Matias
2 małe czerwona cebule
1 czerwona papryka
1 marchew
100g suszonej żurawiny

Zalewa:
300ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka rumu silver
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki chilli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Wykonanie:

1. Filety śledziowe odsączyć z zalewy i pokroić w paski o grubości około 1,5 cm.

2. Cebulę pokroić w piórka, a  marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.

4. Zalewa:
Olej wymieszać z sokiem z cytryny, rumem i przyprawami.

5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać zalewą i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby smaki się przegryzły.





poniedziałek, 3 lutego 2020

Marhapörkölt czyli gulasz węgierski z wołowiną


Moja wersja węgierskiego dania narodowego na bazie wołowiny, kolorowych papryk, polskich warzyw i aromatycznych przypraw to obowiązkowa pozycja na sycące, rozgrzewające danie jednogarnkowe.

Składniki:

500g mięsa wołowego
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1/2 papryczkę chilli
2 marchewki
3 cebule
3 ząbki czosnku
250g passaty pomidorowej
750ml bulionu wołowego
4 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
olej
sól
pieprz
mąka

Wykonanie:

1. Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około 45-50 minut.

3. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać.

4. Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodać 15 minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku.







niedziela, 2 lutego 2020

Sałatka z tuńczykiem, komosą ryżową i orzeźwiającymi owocami


Delikatna sałatka z tuńczykiem, wyrazistą w smaku rukolą, komosą ryżową, soczystym, orzeźwiającym granatem, świeżą pomarańczą i miodowym dressingiem z cytrusową nutą to znakomita propozycja na drugie śniadanie. Idealnie nadaję się do zdobywającego popularność w naszym kraju lunchboxa.

Składniki:

150g komosy ryżowej quinoa
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
60g rukoli
1 granat
2 pomarańcze
sól
pieprz

Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka miodu

Wykonanie:

1. Komosę ryżową, wypłukać pod wodą i ugotować według instrukcji na opakowaniu.

2. Tuńczyka odsączyć z zalewy.

3. Rukolę umyć i osuszyć.

4. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować, pozbawić błon, a granat wyłuskać z ziarenek.

5. Dressing:
Sok z limonki dokładnie wymieszać z miodem i oliwą.

6. Na talerzu rozłożyć rukolę, komosę ryżową, kawałki tuńczyka, plastry pomarańczy i posypać ziarenkami granatu. Na końcu polać słodko-kwaśnym dressingiem.






piątek, 31 stycznia 2020

Tartaletki a la Snickers



Kruche tartaletki z dużą ilością słodkiego kajmaku, polane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku słynnego batonika.

Składniki:

Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła ekstra
60g cukru pudru
1 jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
bułka tarta
masło do wysmarowania formy

400g masy krówkowej kajmak
140g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 36%
180g orzechów ziemnych

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier puder, szczyptę soli, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką,  wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm, wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Orzechy uprażyć na suchej patelni.

3. Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć masę krówkową, polać czekoladową polewą i posypać orzechami.






Śmietanowo - czosnkowy kurczak z kokardkami w towarzystwie szpinaku


Soczyste, miękkie kawałki kurczaka marynowane w tymianku, podane z pełnoziarnistym makaronem, pieczarkami, czerwoną papryką i świeżym szpinakiem, a do tego sos z czosnkowym akcentem i chrupiący wędzony boczek to świetny pomysł na aromatyczny, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

300g fileta z kurczaka
oliwa z oliwek
1 spora garść świeżego tymianku
sól
świeżo zmielony pieprz
200g śmietany 30%
4 ząbki czosnku
4 plastry wędzonego boczku
300g pieczarek
1 czerwona papryka
150 świeżego szpinaku
150g pełnoziarnistego makaronu kokardki
50g żółtego sera
4 łyżki białego półwytrawnego wina
masło

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka, umyć, wysuszyć, pokroić w na mniejsze kawałki lekko na skos. Następnie przełożyć do naczynia, dodać oliwę z oliwek, posiekany świeży tymianek, oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut, a po tym czasie usmażyć na oliwie.

2. Pieczarki oczyścić, dokładnie umyć, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle z dodatkiem soli oraz pieprzu okresowo mieszając.

3. Paprykę pokroić w ukośne paseczki, szpinak umyć i osuszyć, a ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

4. Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.

5. Wędzone plastry boczku ułożyć na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu, usmażyć na każdej stronie aż się zrumieni, przełożyć na papier, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i pokroić w paseczki.

6. W rondelku zagotować śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

7. Do głębokiej patelni przełożyć podsmażone pieczarki, pokrojoną paprykę, dodać niewielką ilość oliwy z oliwek, całość smażyć 2 minuty, a następnie wlać wino i całość dusić około 2-3 minuty. Po tym czasie dodać liście szpinaku, dodać szczyptę soli i smażyć cały czas mieszając do momentu aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość. Następnie dodać kawałki kurczaka, wlać śmietanę z czosnkiem, całość dokładnie wymieszać i wszystko gotować okresowo mieszając aż do zredukowania sosu. Na koniec dodać ugotowany makaron i całość dokładnie wymieszać.

8. Wyłożyć na talerze, posypać paseczkami boczku i startym żółtym serem.







sobota, 18 stycznia 2020

Puszysty sernik na pierniczkach z kajmakiem i orzeszkami


Klasyczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami z nutą czekolady, słodkim kajmakiem i chrupiącymi orzeszkami zawsze świetnie smakuje i szybko znika ze stołu podczas spotkań przy małej czarnej z najbliższymi.


Składniki:

Masa serowa:
6 jajek
1kg białego sera (trzykrotnie zmielonego lub z wiaderka)
220g cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
80g budyniu waniliowego
3/4 szklanki oleju
200g mleka w proszku
1,5 szklanki mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
400g pierniczków w czekoladzie
230g kajmak
150g orzechów ziemnych

Wykonanie:

1. Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli, następnie stopniowo wsypać cukier i ponownie ubić aż piana białek stanie się sztywna i lśniąca. Biały ser, żółtka, cukier wanilinowy i budyń zmiksować na gładką masę. Następnie dodać olej, mleko w proszku i ponownie wymieszać mikserem. Po tym czasie dodać ubite biała, wlać mleko, całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką.

2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż do wystudzenia.

3. Orzechy ziemne uprażyć na suchej patelni.

4. Wierzch wystudzonego sernika polać kajmakiem i posypać orzechami.