Bardzo pożywna zapiekanka na bazie soczystej dyni, delikatnego, wyraziście przyprawionego mięsa z kurczaka, pachnącego boczku, oraz rozmaitych ziół to świetna propozycja na błyskawiczny i sycący obiad.
Składniki:
400g fileta z kurczaka
300g
obranej dyni
1
cebula
1
ząbek czosnku
180g
boczku w plastrach
3
łyżeczki curry
2
łyżeczki tymianku
2
łyżeczki ziół prowansalskich
125ml
śmietany 30%
2
jajka
170g
żółtego sera
3
łyżki olej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Fileta pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30 minut.
2. Boczek w plastrach pokroić w paseczki, a dynię w kostkę.
3. Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem.
4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z kurczaka i chwilę smażyć. Następnie dodać pokrojony boczek, dynię, tymianek, zioła prowansalskie i smażyć kilka minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z jajkami, a na końcu wierzch posypać startym żółtym serem.
5. Zapiekankę zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz