Moja wersja potrawy z
Kraju Kwitnącej Wiśni złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym, podpieczonych,
jadalnych wodorostów nori oraz soczystych kawałków delikatnego kurczaka i
świeżej papryki. Zwinięte kawałki sushi podane z odrobiną ostrego japońskiego
chrzanu i wyrazistego marynowanego imbiru to świetny pomysł na imprezową
przekąskę w nowatorskiej odsłonie.
Składniki:
220g ryżu do sushi
250ml wody
1/4 łyżeczki soli
Zaprawa do ryżu:
6 łyżek octu ryżowego
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Dodatki do
środka:
3 arkusze nori
150g fileta z kurczaka
50g świeżego szpinaku
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
przyprawa do kurczaka
2 łyżki oleju
Wykonanie:
1. Fileta z kurczaka pokroić w paski
grubości 1 x 1 cm, oprószyć przyprawą do kurczaka i pozostawić w chłodnym miejscu
na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanej patelni z olejem. Szpinak
umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie
równe paski.
2. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą
wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie
zalać świeżą wodą i moczyć ryż około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ryż,
przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól, przykryć pokrywką i zagotować. Po
zagotowaniu zmniejszyć ogień do minimum i gotować około 9-10 minut. Po tym
czasie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut pod przykryciem do zaparowania.
3. Zaprawa do
ryżu:
Ocet ryżowy wymieszać z solą i cukrem,
wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego
wystudzenia.
4. Na macie bambusowej położyć płat nori
błyszczącą stroną do dołu, nori wyłożyć cienką warstwę ryżu, pozostawiać na
końcu 1 cm bez ryżu (podczas układania ryżu na nori moczyć ręce w wodzie).
Następnie ułożyć paski kurczaka, papryki i szpinak. Całość dokładnie zwinąć
przy pomocy maty, docisnąć i zrolować w rolkę.
5. Gotowe rolki pokroić ostrym nożem na
kawałki o grubości 1-1,5 cm.
6. Sushi podawać z wasabi, sosem sojowym i marynowanym
imbirem.
O mniam . Lubię Sushi i jeszcze w takim wydaniu to musi być bardzo pyszne :)
OdpowiedzUsuń