piątek, 5 czerwca 2020

Mięsne pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym


Aromatyczny, pachnący pomidorami i papryką sos w połączeniu z soczystymi mięsnymi pulpecikami to doskonała mięsno - warzywna uczta i propozycja na szybki, łatwy w przygotowaniu i sycący obiad.

Składniki:

Pulpety:
300g fileta z kurczaka
300g mięsa z łopatki wieprzowej
200g mięsa z wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
2 łyżki majeranku
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól
pieprz
olej

Sos pomidorowy z warzywami:
1 czerwona cebula
3 białe cebule
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
4 pomidory
500g przecieru pomidorowego
4cm imbiru
1 łyżka przyprawy garam masala
1 pęczek natki z pietruszki
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Pulpety:
Mięso z łopatki, wołowinę i fileta z kurczaka zmielić maszynką do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju i pozostawić do wystudzenia. Natkę z pietruszki drobno posiekać. Zmielone mięso przełożyć do dużej miski, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki, majeranek, bułkę tartą, jajko i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej mięsnej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.

2. Sos pomidorowy z warzywami:
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w większą kostkę. Cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać przyprawę garam masala, pokrojone papryki, pomidory i całość chwilę smażyć. Następnie dodać starty imbir, wlać przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać podsmażone pulpeciki i chwilę dusić na wolnym ogniu.

3. Gotowe pulpeciki z warzywami i sosem pomidorowym podawać z ryżem lub kaszą.




1 komentarz:

  1. Muszę to koniecznie wypróbowć, chodziło mi po głowie coś takiego ostatnio. Zapisujędo zakładek! :)

    OdpowiedzUsuń