sobota, 6 lipca 2019

Truskawkowy kopiec kreta


Znane i lubiane przez wszystkich ciasto przygotowane w mojej czekoladowej wersji, z orzeźwiającym truskawkowym musem i delikatną masą serową z mocnym akcentem uwielbianych owoców, to świetna propozycja na przywitanie sezon truskawkowego. Najmłodsi będą zachwyceni.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
220g mąki pszennej
100g masła
120g cukru
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
140ml mleka
100g mlecznej czekolady
masło do wysmarowania tortownicy

Mus truskawkowy:
500g truskawek
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny

Masa serowo-truskawkowa:
500g truskawek
400g serka homogenizowanego waniliowego
200g śmietany 30%
27g żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanka mleka

Wykonanie:

1. Ciasto czekoladowe:
Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem aż powstanie puszysta masa, stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodać mleko, rozpuszczone masło i startą czekoladę. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-45 minut (do suchego patyczka) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie ściąć górę ciasta i ją rozkruszyć (będzie potrzebna do wykończenia kopca).

2. Mus truskawkowy:
Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu, zagotować, wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.

3. Masa serowo-truskawkowa:
Truskawki zmiksować blenderem do postaci musu. Żelatynę zalać połową ilości mleka żeby napęczniała, a resztę mleka podgrzać, dodać do żelatyny i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Następnie zmiksować serki homogenizowane, dodać ubitą śmietanę i przestudzoną żelatynę. Całość wymieszać mikserem, dodać zmiksowane truskawki i ponownie dokładnie wymieszać.

4. Składanie kopca:
Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy, wylać mus truskawkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Następnie wyłożyć 1/3 masy serowo-truskawkowej i wstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyłożyć kolejną porcję masy formując kopiec i wstawić do lodówki na 15 minut i tak wykładać do wykorzystania całej masy serowo-truskawkowej. Gotowy kopiec posypać (lekko dociskając) rozkruszonym ciastem i ponownie wstawić do lodówki.







1 komentarz: