wtorek, 18 czerwca 2019

Odrywany chlebek z ziołami


Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy z mocno wyczuwalnym ziołowym aromatem, aromatycznym czosnkiem i pyszną klasyczną śniadaniową. Idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki, polecany na królewskie śniadania.

Składniki:

100g mąki kukurydzianej
400g mąki pszenne
25g świeżych drożdży
2 jajka
250ml mleka
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli

Farsz ziołowy:
1/2 pęczka natki z pietruszki
1/2 pęczka bazylii
3 ząbki czosnek
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże, cukier i całość mieszać aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać jajka, klasyczną śniadaniową, mąki, cukier i sól. Ciasto zagnieść do jednolitej, miękkiej, sprężystej konsystencji, przełożyć do miski oprószyć mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Farsz ziołowy:
Natkę z pietruszki, listki bazylii umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Klasyczną śniadaniową rozpuścić, dodać zioła, czosnek, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 25 cm x 40 cm, a następnie pociąć na paski szerokości 9 cm. Każdy z prostokątów posmarować ziołowym farszem i ułożyć jeden na drugim. Tak przygotowane paski pokroić w kostkę o długości 10 cm i ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 35-40 minut.





Klasyka na polskim stole od ponad 25 lat! Jej sekretem jest wyjątkowa, niezmienna od lat receptura bazująca na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Jest źródłem kwasów Omega 3, bez konserwantów i ma wysoką zawartość witamin A, D i E.
Śniadaniowa Klasyczna podkreśli smak każdej kanapki i zapewni pełny energii start każdego dnia.
Produkt dostępny w dwóch opakowaniach: dla ceniących tradycję - w okrągłym, a dla zainspirowanych nowoczesnością - w prostokątnym.

Cenisz klasyczne śniadania? Śniadaniowa Klasyczna ma wyjątkowy, lubiany smak i niezmienną od lat recepturę bazującą na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Nie zawiera konserwantów, jest źródłem kwasów Omega 3 i witamin A, D i E. Idealna na kanapki.


Śniadanie uznawane jest od wielu lat za najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto zadbać, aby było zbilansowane i dostarczało energii na długo – niezależnie od tego, czy jesz je w domu, na balkonie, w biegu czy w pracy. Choć śniadaniowe trendy nieustannie się zmieniają, to Śniadaniowa ze smakiem gości na polskich stołach od prawie 30 lat!







5 komentarzy:

  1. idealny do potraw z grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Zapisuję przepis i koniecznie wypróbuję :)
    Pozdrawiam! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie wygląda! Planowałam go zrobić już kilkakrotnie, ale jakoś nie mogę się zebrać do działania :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Katarzyna Skołozdrzyk Należy do grupy Qulinaria, potrawy, przepisy1 lipca 2019 22:43

    Piekłam:D I naprawdę chlebek odrywany smakuje fantastycznie! Polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Barbara Zehani1 lipca 2019 22:44

    Wygląda obłędnie ! Zjadłabym pewnie od razu cały :) !!!

    OdpowiedzUsuń