niedziela, 13 stycznia 2019

Pachnące cynamonem jabłka zapiekane w cieście francuskim


Polskie, dojrzewające w promieniach jesiennego słońca jabłka zawinięte w pâte feuilletée rodem z Francji to świetna propozycja chrupiącego, pachnącego cynamonem, błyskawicznego w przygotowaniu deseru. Idealnie komponuje się z aromatyczną kawą w gronie najbliższych.

Składniki:

2 ciasta francuskie
4 jabłka
1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta)
olej do wysmarowania formy

Cukier cynamonowy:
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru

Wykonanie:

1. Cukier cynamonowy: cukier wymieszać z cynamonem.

2. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plastry grubości 1 cm oprószyć cukrem cynamonowym.

3. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości 1 cm.

4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut.

6. Podawać na zimno z lub ciepło z gałką lodów waniliowych.





1 komentarz: