środa, 5 grudnia 2018

Japoński makowiec z musem jabłkowym


Idealne ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością zachwyci uczestników świątecznego spotkania.

Składniki:

Makowiec:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
200g maku
125g masła
350g jabłek startych o grubych oczkach
100g rodzynek
10ml aromatu migdałowego
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 łyżek kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
masło do wysmarowania formy

Mus jabłkowy:
810g  prażonych jabłek w słoiku
2 galaretki jabłkowe
1/2 szklanki wrzątku

Krem:
250g mascarpone
200ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru

Polewa:
120g białej czekolady
25g masła extra
2 łyżki śmietany 30%
perełki zielone
wiórki kokosowe

Wykonanie:

1. Makowiec
Mak dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka, namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy o średnicy 24 cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia (boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty.

2. Mus jabłkowy:
Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.

3. Krem:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy,  podzielić na 2 części.

4. Polewa:
Czekoladę, masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.

5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą, posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.





2 komentarze:

  1. Powiem szczerze,że nie słyszałem o tym nigdy. Chętnie zrobię :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle u Ciebie Ewelinko wszystko takie oryginalne i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń