Idealne
ciasto dla fanów makowca pod każdą postacią. W mojej odsłonie w połączeniu z krem śmietanowym oraz orzeźwiającym musem z jabłek z pewnością
zachwyci uczestników świątecznego spotkania.
Składniki:
Makowiec:
4
jajka
1
szklanka cukru pudru
200g
maku
125g
masła
350g
jabłek startych o grubych oczkach
100g
rodzynek
10ml
aromatu migdałowego
2
łyżki likieru amaretto
1
łyżeczka proszku do pieczenia
8
łyżek kaszy manny
2
łyżki mąki ziemniaczanej
masło
do wysmarowania formy
Mus
jabłkowy:
810g prażonych jabłek w słoiku
2
galaretki jabłkowe
1/2
szklanki wrzątku
Krem:
250g
mascarpone
200ml
śmietany 36%
3
łyżki cukru pudru
Polewa:
120g
białej czekolady
25g
masła extra
2
łyżki śmietany 30%
perełki
zielone
wiórki
kokosowe
Wykonanie:
1.
Makowiec
Mak
dokładnie wypłukać w wodzie, zalać wrzątkiem i
pozostawić na całą noc. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwukrotnie
maszynką do mielenia. Następnie dodać rozpuszczone masło, starte jabłka,
namoczone we wrzątku i osuszone rodzynki, aromat i likier migdałowy. Całość
dokładnie wymieszać. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać wcześniej
przygotowany mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę oraz ubite na
sztywno białka całość dokładnie wymieszać. Przełożyć
do formy o średnicy 24 cm (u mnie kształt gwiazdy) wysmarowanej masłem i wyłożoną papierem do pieczenia
(boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 60 minut. Po tym
czasie pozostawić do wystudzenia i zimny przekroić na 2 blaty.
2.
Mus jabłkowy:
Jabłka
ze słoika przełożyć do garnka, dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Wsypać
sypkie galaretki i energicznie wymieszać aż do momentu rozpuszczenia, lecz nie
gotować. Pozostawić do lekkiego stężenia.
3.
Krem:
Śmietanę
ubić na sztywno, dodać cukier puder, cały czas miksując następnie dodać
porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej
masy, podzielić na 2 części.
4.
Polewa:
Czekoladę,
masło i śmietanę przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej.
5. Dolny blat ciasta makowego przełożyć do formy, wyłożyć i rozsmarować połowę
kremu, wylać lekko tężejący mus jabłkowy i wstawić do lodówki na około 30
minut. Po tym czasie mus posmarować resztą kremu i ułożyć drugi blat ciasta
makowego, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać wcześniej przygotowaną polewą,
posypać wiórkami kokosowymi i udekorować zielonymi perełkami.
Powiem szczerze,że nie słyszałem o tym nigdy. Chętnie zrobię :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak zwykle u Ciebie Ewelinko wszystko takie oryginalne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuń