poniedziałek, 5 listopada 2018

Omlet z leśnymi grzybami i mozzarellą


Omlet to doskonały pomysł na szybkie i pożywne  śniadanie. Proponuję szybki omlet z niezwykle aromatycznymi podgrzybkami, pachnącą świeżą natką z pietruszki i delikatną mozzarellą. Takie śniadanie z pewnością pozwoli nam energicznie zacząć dzień.

Składniki:

2 jajka
2 łyżki mleka
1 dymka
1 ząbek czosnku
120g podgrzybków
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
50g mozzarelli
3 łyżki masła
1 szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Grzyby obgotować w wodzie około 15-20 minut. Dymkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na 1 łyżce masła, dodać grzyby i smażyć około 10-15 minut. Następnie doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

2. Jajka wymieszać z mlekiem, lekko ubić mikserem, doprawić solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną, a następnie na całej powierzchni rozłożyć usmażone grzyby z dymką i czosnkiem, kawałki mozzarelli i posypać natką pietruszki. Omlet usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią.

4. Podawać na ciepło posypany natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz