sobota, 17 listopada 2018

Miruna pieczona w pomidorach z czarnym ryżem i kaszą bulgur


Delikatna ryba zapiekana w aromatycznych pomidorach pachnących czosnkiem, cebulką w połączeniu z czarnym ryżem i zawierającą największą ilość błonnika pośród wszystkich kasz - kaszą bulgur to świetny pomysł na smaczny, sycący i pełnowartościowy obiad.

Składniki:

800g fileta z miruny
1 szklanka czarnego ryżu
1 szklanka kaszy bulgur
2 puszki pomidorów w kawałkach
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki bulionu drobiowego
sok z cytryny
1 łyżka oliwy
natka z pietruszki
masło do wysmarowania formy
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Kaszę i ryż ugotować al dente w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie.

2. Mirunę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać pomidory, kaszę, ryż, bulion i gotować na wolnym ogniu przez około 8 minut. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

4. Naczynie żaroodporne o wymiarach 20 cm x 30 cm wysmarować masłem, wyłożyć połowę sosu z kaszą i ryżem, ułożyć połowę filetów z miruny. Następnie wyłożyć resztę sosu z kaszą i ryżem oraz na wierzchu ułożyć resztę kawałków ryby.

5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut. Podawać posypaną natką z pietruszki.





1 komentarz: