sobota, 10 listopada 2018

Kaczka nadziana kaszą bulgur, kiszoną kapustą i leśną nutą


Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona soczysta kaczka z chrupiącą skórką z rozmaitymi ziołami, zdrową kaszą bulgur, aromatyczną kiszoną kapustą i  pachnąca leśnymi grzybami to świetny pomysł na obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad.

Składniki:

1 kaczka (2,6kg)
100g kaszy bulgur
250g kiszonej kapusty
450g obgotowanych leśnych grzybów
1 małą cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminku
3 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
3 łyżki masła
sól
pieprz
olej

Wykonanie:

1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.

2. Kaszę bulgur przepłukać zimną wodą i sparzyć w osolonym wrzątku.

3. Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać 1/2 szklanki wody, dodać kminek i gotować do momentu miękkości kapusty.

4. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby i chwilę smażyć. Następnie dodać odcedzoną kapustę, sparzoną kaszę i smażyć jeszcze 5-6 minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. 

5. Kaczkę napełnić farszem i dokładnie spiąć wykałaczką. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać na kaczkę kawałki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywę naczynia i piec kaczkę aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz