środa, 3 października 2018

Ziołowo - czosnkowe bułeczki


Puszyste domowe bułeczki o pięknym  złocistym kolorze, bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych wyjazdów.

Składniki:

200g mąki kukurydzianej
200g mąki pszennej
40g margaryny
6g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli morskiej
300ml ciepłego mleka

Farsz ziołowy:
65g margaryny
7 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanej natki z pietruszki
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki sezamu
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, rozpuszczoną margarynę oraz ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Farsz ziołowy:
Margarynę połączyć - rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.

3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia,  pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie przez środek każdej bułeczki wykonać głębokie nacięcie, wypełnić ziołowym farszem, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.

4. Gotowe bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-20 minut, a następnie wystudzić.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz