Puszyste
domowe bułeczki o pięknym złocistym kolorze,
bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnymi ziołami i aromatycznym
czosnkiem. Jest to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki i
doskonały przysmak w piknikowym koszyczku niezbędnym podczas rodzinnych
wyjazdów.
Składniki:
200g
mąki kukurydzianej
200g
mąki pszennej
40g
margaryny
6g
suszonych drożdży
1
łyżeczka cukru
1/2
łyżeczka soli morskiej
300ml
ciepłego mleka
Farsz
ziołowy:
65g
margaryny
7
ząbków czosnku
3
łyżki posiekanej natki z pietruszki
2
łyżki posiekanej świeżej bazylii
Dodatkowo:
1
jajko
2
łyżki sezamu
olej
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1.
Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, rozpuszczoną margarynę oraz
ciepłe mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
2. Farsz ziołowy:
Margarynę
połączyć - rozetrzeć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi
ziołami.
3. Wyrośnięte ciasto podzielić
na 10 kulek, uformować z nich bułeczki o podłużnym kształcie. Bułeczki ułożyć
na blaszce wysmarowanej margaryną i wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym
czasie przez środek każdej bułeczki wykonać głębokie nacięcie, wypełnić ziołowym
farszem, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem.
4. Gotowe bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec
przez około 15-20 minut, a następnie wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz