piątek, 19 października 2018

Sałatka z roszponką, ogórkiem, jajkiem i paluszkami krabowymi


Szybka w przygotowaniu, tania, pachnąca koperkiem sałatka ze świeżej sałaty, zielonego ogórka, jajek i delikatnych paluszków krabowych, która polana wyrazistym musztardowym sosem smakuje rewelacyjnie i jest doskonałą propozycją drugiego śniadania.

Składniki:

80g roszponki
2 zielone ogórki
4 jajka
100g paluszków krabowych surimi
3 łyżki posiekanego koperku

Sos musztardowy:
3 łyżeczki musztardy miodowej
1 łyżeczka musztardy chrzanowej
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany 18%
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Roszponkę umyć i osuszyć.

2. Ogórki umyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm.

3. Jajka ugotować na twardo, obrać, a następnie pokroić w ćwiartki.

4. Paluszki krabowe pokroić w kostkę.

5. Sos: musztardy, majonez, śmietanę wymieszać ze sobą do jednolitej konsystencji. Następnie doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.

6. Sałatkę układać na półmisku lub dużym talerzu następująco: roszponka, ogórki, jajka, paluszki krabowe, polać sosem musztardowym, posypać koperkiem, całość oprószyć solą i pieprzem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz