Przygotowane
w domowym zaciszu, rewelacyjne w smaku, jędrne marynowane leśne grzybki są
świetną zakąską oraz doskonałym dodatkiem do mięs czy wędlin.
Składniki:
4kg
świeżych podgrzybków
Zalewa:
7
szklanek wody
2
szklanki octu
2
łyżeczki soli
5
liści laurowych
8-10
ziaren ziela angielskiego
2
cebule
8
ziaren czarnego pieprzu
Wykonanie:
1.
Podgrzybki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części, a następnie przełożyć
do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć
do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do
czystych słoików (do 3/4 objętości słoika).
2.
Zalewa:
Do
garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie,
ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i
gotować 5 minut. Zalewę ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać grzybki w słoikach
tak aby wymieszały się z zalewą.
3. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować około 7 minut od zagotowania
wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz