wtorek, 9 października 2018

Domowe marynowane podgrzybki


Przygotowane w domowym zaciszu, rewelacyjne w smaku, jędrne marynowane leśne grzybki są świetną zakąską oraz doskonałym dodatkiem do mięs czy wędlin.

Składniki:

4kg świeżych podgrzybków

Zalewa:
7 szklanek wody
2 szklanki octu
2 łyżeczki soli
5 liści laurowych
8-10 ziaren ziela angielskiego
2 cebule
8 ziaren czarnego pieprzu

Wykonanie:

1. Podgrzybki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze części, a następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i całość zagotować. Grzyby odcedzić, ponownie przełożyć do garnka, zalać świeżą wodą, zagotować i odcedzić. Grzyby powkładać do czystych słoików (do 3/4 objętości słoika).

2. Zalewa:
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier, sól, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i pokrojoną w piórka cebulę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zalewę ostudzić i lekko ciepłą zalewą zalać grzybki w słoikach tak aby wymieszały się z zalewą.

3. Słoiki dobrze zakręcić i pasteryzować około 7 minut od zagotowania wody.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz