czwartek, 16 sierpnia 2018

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i chorizo


Aromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka, niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci to świetna propozycja pełnowartościowego, pysznego i sycącego dania.

Składniki:

300 fileta z kurczaka
100g kiełbasy chorizo w plastrach
100g dzikiego ryżu
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka konserwowej kukurydzy
100g czerwonej papryki
100g zielonej papryki
150g mini kulek mozzarelli
1,5 puszki krojonych pomidorów bez skórki
1 czerwona cebula
1 mała papryczka chilli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego oregano
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
olej kokosowy
pikantna przyprawa do kurczaka
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć kawałki kurczaka na oleju kokosowym.

2. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

3. Kukurydzę, czerwoną fasolą i kulki mozzarelli odcedzić z zalewy.

4. Paprykę czerwoną, zieloną, i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek i papryczkę chilli drobno posiekać.

5. Chorizo pokroić w cienkie paski.

6. W wysokim garnku na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę, dodać czosnek, papryczkę chilli i pomidory z puszki, wszystko wymieszać, a następnie całość dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać sok z cytryny, bazylię, oregano, doprawić solą, pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać i ponownie dusić na małym ogniu przez około 10 minut.

7. Zawartość garnka przelać do miski, dodać kawałki kurczaka, ugotowany ryż, kukurydzę, czerwoną fasolę i całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, ułożyć paski chorizo, posypać czerwoną i zieloną papryką, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki kulki mozzarelli.

8. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 20-25 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz