wtorek, 28 sierpnia 2018

Włoskie spaghetti cake z krewetkami


Świetna i efektowna propozycja podania klasycznego włoskiego makaronu spaghetti z mocno pomidorowym sosem, pachnącym bazyliowym pesto,  delikatnym serem mozzarella oraz krewetkami.

Składniki:

600g makaronu spaghetti
2 jajka
1 opakowanie  mozzarelli Galbani
100g śmietany 18%
masło do wysmarowania formy

Warstwa zielona:
40g liści świeżej bazylii
60ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
50g orzechów nerkowca
40g startego parmezanu
1 łyżka sok z  limonki
sól
pieprz

Warstwa biała:
450g krewetek tygrysich
1 opakowanie  mozzarelli Galbani
2 łyżki oliwa z oliwek
sól
pieprz

Warstwa czerwona:
2 cebule
1 ząbek czosnku
250g przecieru pomidorowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwa z oliwek
sól
pieprz

Wierzch:
1 opakowanie mozzarelli Galbani
kilka pomidorków
listki bazylii

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać jajka, mozzarellę pokrojoną na małe kawałki, śmietanę i całość dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części do osobnych miseczek.

2. Warstwa zielona:
Bazylię umyć i osuszyć, przełożyć do blendera, dodać czosnek, oliwę z oliwek, sok z limonki i zmiksować do jednolitej konsystencji. Następnie dodać orzechy nerkowca, parmezan i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Po tym czasie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do jednej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać.

3. Warstwa biała:
Krewetki delikatnie obrać z pancerzy, umyć, oprószyć solą, pieprzem i lekko podsmażyć na oliwie, a mozzarellę pokroić na drobne kawałki. Następnie mozzarellę i krewetki (kilka zostawić na dekorację) dodać do drugiej miseczki z makaronem i całość dokładnie wymieszać.

4. Warstwa czerwona:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie, dodać przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bazylię, tymianek, oregano i gotować na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dodać do trzeciej miseczki z makaronem i dokładnie wymieszać.

5. Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i kolejno układać warstwy: czerwona, biała i zielona. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć plastry mozzarelli i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

6. Wierzch spaghetti udekorować pomidorkami koktajlowymi, krewetkami i świeżymi listkami bazylii.


Włoska strona lata z GALBANI :]






Produkcja świeżej mozzarelli Galbani :)



Mapa smaków Italii :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz