Torcik
jest doskonałym wyborem dla tych, którzy lubią połączenie orzeźwiających,
kwaskowych, dojrzewających w słońcu malin z niezwykle zjawiskowym, słodkim ale
delikatnym smakiem kokosu.
Składniki:
Biszkopt:
3
jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2
szklanki cukru
3
łyżki kakao
2
łyżki oleju
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Mus
malinowy:
400g
świeżych malin
2
galaretki malinowe
1/2
szklanki wody
Masa
kokosowa:
0,5l
śmietany 36%
200g
czekolady białej
500g
białego sera z wiaderku
3
łyżeczki żelatyny
10
łyżek mleka kokosowego
1/2
szklanki wiórków kokosowych
125ml
likieru kokosowego
Poncz:
1
łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50ml
likieru kokosowego
1/3
szklanki wrzącej wody
Dodatkowo:
16
ciasteczek w kształcie kwiatka
100g
malin
cukier
błyszczący różowy
cukierki
perełki różowe
wiórki
kokosowe
listki
czekoladowe
Wykonanie:
1.
Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszać i przełożyć do
okrągłej tortownicy o średnicy 26cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni C
około 25 minut.
2.
Mus malinowy:
Maliny
przełożyć do garnka dodać wodę i gotować do momentu rozpadnięcia się malin, aby
było szybciej maliny można zmiksować blenderem. Następnie wsypać galaretki,
wymieszać i doprowadzić do wrzenia- nie gotować. Mus wystudzić i wlać do formy
o średnicy 20cm, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki na około 40
minut.
3.
Masa kokosowa:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w mleku kokosowym a następnie
lekko podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić na sztywno dodać małymi
porcjami biały ser, przestudzoną czekoladę, likier, wiórki kokosowe i żelatynę.
Dokładnie wymieszać podzielić na dwie równe porcje.
4.
Poncz:
Kawę
zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Po tym czasie wlać likier kokosowy i wymieszać.
5.
Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem kokosowym. Cały obwód obłożyć
ciasteczkami kwiatki, następnie wylać jedną porcję masę kokosowej i wstawić do
lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć na środku stężały mus malinowy
i wylać drugą porcję masy kokosowej, wygładzić wierzch posypać wiórkami
kokosowymi. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
6.
Torcik udekorować różowymi perełkami, cukrem błyszczącym, czekoladowymi
listkami i malinami.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuń