poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Roladki rybne otulone szynką z sosem bazyliowo - groszkowym


Delikatna ryba owinięta aromatyczną szynką, polana niezwykle pachnącym zielonym sosem z dużą ilością bogatego w błonnik zielonego groszku, świeżej bazylii i chrupiących orzeszków to świetna propozycja pełnowartościowego dania z ogromną ilością cennych witamin.

Składniki:

600g fileta z miruny (6 plastrów)
6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
przyprawa do ryby
1 pęczek kopru
sok z cytryny
120g serka śmietankowego
140g czarnego ryżu
100g białego ryżu
świeżo zmielony pieprz
sól

Sos:
40g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
25g orzechów ziemnych
30g migdałów
35g parmezanu
45ml oliwy z oliwek
250g zielonego groszku (może być mrożony)
200ml śmietany 30%
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Filety z miruny  skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, pieprzem i wymieszać z drobno posiekanym koprem. Odstawić na około 30 minut.

2. Po tym czasie każdy filet posmarować serkiem i owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
30-35 minut.

3. Sos: bazylię, czosnek, orzechy ziemne, migdały, parmezan i oliwę z oliwek zmiksować blenderem do jednolitej postaci. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku.

5. Śmietanę wlać na patelnię, dodać bazyliowy sos, zielony groszek, dokładnie wymieszać i zagotować. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem.

6. Czarny i biały ryż ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku w osobnych naczyniach. Po ugotowaniu wymieszać ze sobą.

7. Rybne roladki podawać na ryżu polane sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz