wtorek, 12 czerwca 2018

Polędwiczki prowansalskie z sosem pieczarkowym i zielonym groszkiem


Szlachetne, delikatne mięso z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu pieczarkowego z zielonym groszkiem to doskonała propozycja na uroczysty obiad w gronie najbliższych.

Składniki:

750g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
3 łyżki oleju z bazylią
sól
pieprz
200g mix kasz (kasza pęczak, jęczmienna, siemię lniane)

Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
3 łyżeczki tymianku

Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
500g pieczarek
200g zielonego groszku (mrożonego)
1 cebula
3 ząbki czosnku
8 listków świeżej bazylii
100ml śmietany 30 %
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki masła
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata:
Składniki marynaty dokładnie wymieszać ze sobą.

2. Polędwiczki oczyścić z błon, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć marynatą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Polędwiczki owinąć folią aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 20-25 minut.

3. Sos pieczarkowy z zielonym groszkiem:
Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać pieczarki i chwilę smażyć. Następnie dodać mrożony groszek, doprawić do smaku sól i pieprzem. Pod koniec wlać śmietankę, dodać posiekaną bazylię, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Sos zagęścić mąką rozrobioną w wodzie.

4. Mix kasz ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.

5. Gotowe polędwiczki, pokroić na plastry, podawać polane sosem pieczarkowym z groszkiem i kaszą.





2 komentarze:

  1. Dorota Adam Należy do grupy Gotujemy12 czerwca 2018 19:04

    wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń