wtorek, 22 maja 2018

Oszukane mini "udka" z tuńczykiem


Łatwa w przygotowaniu, smaczna przekąska nadziana dużą ilością soczystego tuńczyka, który idealnie komponuje się z bukietem warzyw i aromatycznych przypraw. Oszukane udka z tuńczykowym farszem z pewnością zaskoczą Waszych gości i będą hitem imprezowego stołu.

Składniki:

Ciasto:
280g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml kefir
szczypta soli

Farsz:
2 puszki po 185g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym Princes
1/2 puszki pomidorów
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 ząbek czosnku
około 14-16 paluszków
3-4 jajka
bułka tarta
olej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, wszystko wymieszać, a następnie dodać kefir i całość zagnieść rękoma na jednolite, elastyczne ciasto.

2. Farsz:
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dodać paprykę słodką, ostrą i całość gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość jeszcze zagotować aż do odparowania płynu, następnie pozostawić do wystudzenia.

3. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość 2-3mm, wyciąć kółka za pomocą szklanki o średnicy około 8-9cm. Na każdym środku krążka ułożyć jednego paluszka,  farsz i zlepić boki. Następnie  przekroić na pół tak aby powstał kształt udka.

4. Każde udko obtoczyć w jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni aż do zrumienienia.

5. Gotowe mini udka podawać w formie przekąski z różnego rodzaju sosami.



Tuńczyk to źródło pełnowartościowego białka czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dostarcza witaminy B, A i D, fosfor, żelazo i na dodatek jest fit! To doskonała baza do sałatek, kanapek, makaronów czy zapiekanek, świetnie nadaje się także na grilla – pomysłów na dania z tuńczykiem jest wiele :)


#MasterTuńczyk



Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes!




Rodzinne gotowanie? To kulinarne wyzwanie :) Pokażcie Wasze wspólne gotowanie i weźcie udział w konkursie Princes! 500 nagród czeka właśnie na Was!






7 komentarzy:

  1. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka28 maja 2018 13:52

    rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasia Gotuję od zaraz28 maja 2018 15:56

    ...niesamowite......rewelacja!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla dzieci to jest idealne

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla dzieci super i można przemycić tuńczyka...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pzemycić to dobre słowo :D To jest trudna misja dla każdej mamy :D Widziałam że w tym konkursie princes jest dużo takich przepisów przemycenia jakiś zdrowych produktów

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne danie i pewnie smaczne. Spróbuje przygotować na niedzielny obiad. Też biorę udział w konkursie princes ;)

    OdpowiedzUsuń