czwartek, 24 maja 2018

Diabelskie żeberka


Wyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie wyrazistego sosu, słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla.

Składniki:

1kg żeberek
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
pieprz ziarnisty
sól

Marynata:
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki miodu
6 łyżek łagodnego ketchupu
2 łyżeczki ostrej musztardy
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
1/2 papryczki chilli
pieprz

Wykonanie:

1. Żeberka umyć, pokroić w paski o szerokości około 4-5 cm, przełożyć do garnka, zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30 minut, a następnie wyjąć żeberka z wody i wystudzić.

2. Marynata:
Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać.

3. Żeberka dokładnie obtoczyć marynatą i odstawić na około 60 minut. Po tym czasie układać żeberka na grillu i grillować do miękkości mięsa.





2 komentarze:

  1. Pyszka! Najlepsze są! Do tego ogóreczek konserwowy najlepiej od krakusa i mamy obiad idealny :)

    OdpowiedzUsuń