sobota, 12 maja 2018

Ciasto brzoskwiniowo - szpinakowe


Rewelacyjne ciasto, w którym ukryty smak szpinaku idealnie komponuje się z orzeźwiającym musem brzoskwiniowym i masą śmietanową.

Składniki:

Ciasto szpinakowe:
450g mrożonego szpinaku
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jajek
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus brzoskwiniowy:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
1/2  szklanki wody

Masa śmietanowa:
500ml śmietany 30%
200g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 galaretka brzoskwiniowa

Dekoracja:
kilka kostek czekolady
płatki migdałowe
lukier biały
brzoskwinie z puszki
kwiatki z masy cukrowej

Wykonanie:

1. Ciasto szpinakowe: Szpinak rozmrozić, odcisnąć wodę i zblendować. Jajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, cały czas miksować. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto a następnie przekroić na 3 części. Najcieńszą warstwę ciasta pokruszyć i zostawić na wierzch do wykończenia ciasta.

2. Mus brzoskwiniowy:
Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze części przełożyć do garnka, wlać sok z brzoskwiń i wodę. Gotować kilka minut, następnie zblendować do postaci musu i wsypać galaretki. Całość dokładnie wymieszać do momentu rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do wystudzenia.

3.     Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, pozostawić do stężenia. Po tym czasie galaretkę pokroić w drobną kostkę.

4.     Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać galaretkę pokrojoną w kostkę.

5. Na pierwszy blat ciasta szpinakowego wyłożyć masę śmietanową połączoną z galaretką, następnie wlać mus brzoskwiniowy i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ułożyć drugi blat ciasta szpinakowego i posmarować drugą częścią masy śmietanowej. Boki ciasta obsmarować pozostałą trzecią częścią masą śmietanową i obsypać pokruszonym ciastem szpinakowym. Wierzch udekorować kwiatkami i zrobionymi z brzoskwiń pszczółkami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz