wtorek, 10 kwietnia 2018

Zapiekany kurczak na puree kukurydziano-ziemniaczanym


Miękki, pachnący bazylią, soczysty kurczak w towarzystwie dojrzewających w słońcu pomidorków, podany na aromatycznym, złocistym puree z chrupiącej kukurydzy i króla polskich warzyw to świetna propozycja smacznego, sycącego dania obiadowego.

Składniki:

600g fileta z kurczaka (3 pojedyncze piersi)
5-6 pomidorków cherry
120g mini mozzarelli
15-18 listków bazylii
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
olej do wysmarowania naczynia

Puree kukurydziano-ziemniaczane:
2 puszki kukurydzy w puszce
130ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
500g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Pomidorki i mozzarellę pokroić w plasterki.

2. Każdą z piersi kurczaka umyć, osuszyć, naciąć poprzecznie w 5-6 miejscach, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na około 30 minut. Następnie każde nacięcie piersi wypełnić plastrem mozzarelli, pomidora i liściem bazylii.

3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, po tym czasie odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.

4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać obrany czosnek, śmietankę i całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać na jednolite puree.

5. Gotowe puree przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na puree ułożyć piersi z kurczaka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 30-35 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz