sobota, 21 kwietnia 2018

Tort ciasteczkowy z nutą kokosa i bananów



Delikatne ciasto na bazie chrupiących czarno - białych ciasteczek, pachnącego egzotyką mleka kokosowego oraz świeżych bananów to świetna propozycja chłodzącego deseru na upalne dni.

Składniki:

3 puszki mleka kokosowego
400g ciastek herbatników black z kremem waniliowym
4 łyżki cukru pudru
6 bananów
1 cytryna

Dekoracja:
kilka ciastek herbatników black

Wykonanie:

1. Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie stałą cześć mleczka przełożyć do miski, a powstałą wodę odlać (można wykorzystać do naleśników).

2. Do mleka kokosowego dodać cukier i ubić przez kilka minut na wysokich obrotach.

3. Całe herbatniki wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku.

4. Banany obrać, pokroić na centymetrowe plasterki i skropić sokiem z cytryny.

5. Składanie ciasta:
Na spód tortownicy o średnicy 24 cm wysypać połowę zmiksowanych ciasteczek, ułożyć plasterki bananów i wyłożyć połowę masy kokosowej. Następnie wysypać resztę ciasteczek, ułożyć resztę plasterków bananów i wyłożyć pozostałą masę kokosową.

6. Wierzch torcika udekorować pokruszonymi ciasteczkami i schłodzić w lodówce przez całą noc.










4 komentarze:

  1. Wow! Tak niewiele składników,a jak genialny efekt! Super !

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka22 kwietnia 2018 11:30

    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetycznie wygląda te ciasto :)) mniam!

    OdpowiedzUsuń