poniedziałek, 23 kwietnia 2018

Drożdżowe kwiatuszki z rabarbarem


Polecam sezonowy deser w postaci drożdżowych bułeczek z chrupiącą kruszonką i orzeźwiającym rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy.

Składniki:

Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1 opakowanie drożdży instant (7g)
1 cukier wanilinowy
3/4 szklanki mleka
100g masła
szczypta soli

Kruszonka:
20g masła
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:
500g rabarbaru
3 łyżki wody
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki cukru
1 jajko
oliwa do smarowania blachy do pieczenia

Wykonanie:

1. Ciasto:
Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło-nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia ciasta.

2. Kruszonka:
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki.

3. Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.

4. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.

5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut do momentu aż się zrumienią.






1 komentarz: