czwartek, 5 kwietnia 2018

Drobiowa pieczeń z serem i kolorowymi paprykami


Pieczeń z kurczaka wzbogacona kolorowymi paprykami i serem to nie tylko ciekawa propozycja mięsnego składnika do tradycyjnego obiadu z ziemniakami i surówką, ale również doskonała zimna przekąska na każdą imprezę lub dodatek do kanapek.

Składniki:

1kg mięsa z uda kurczaka (waga po obraniu bez kości)
300g żółtego sera
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 żółtko
1 bułka kajzerka
1 szklanka mleka
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka czosnkowego pieprzu
6 łyżek natki z pietruszki
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Bułkę namoczyć w mleku, a po namoczeniu odcisnąć jego nadmiar.

2. Żółty ser pokroić w małą kostkę, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę.

3. Masa mięsna:
Mięso z uda kurczaka, cebulę, czosnek i bułkę zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, żółtko, kasze mannę, pieprz czosnkowy, natkę z pietruszki, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Następnie dodać pokrojony ser, papryki, całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Masę mięsną przełożyć do formy keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm wysmarowanej masłem i wyłożoną folią do pieczenia.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.






2 komentarze: