sobota, 24 marca 2018

Żurkowa tarta na Wielkanoc


Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania.

Składniki:

Ciasto kruche:
150g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
130g masła extra
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do oprószenia formy
masło do wysmarowania formy

Farsz:
300g białej parzonej kiełbasy
6 jaj

Masa jajeczno-żurkowa:
200ml gęstego zakwasu żurkowego
3 jajka
140g serka śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto kruche:
Mąki przesiać na stolnicę, dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto. Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą.  Całe ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut na złoty kolor.

2. Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać z zakwasem żurkowym i serkiem śmietankowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Białą kiełbasę pokroić w grubsze plastry.

4. Na podpieczonej tarcie ułożyć połówki jajek, białą kiełbasę i całość zalać masą jajeczno - żurkową. Wstawić do  piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 35-40 minut.

5. Tartę żurkową podawać posypaną szczypiorkiem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz