niedziela, 18 lutego 2018

Zupa rybna Bouillabaisse




Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami.

Składniki:

300g filetów z halibuta
300g krewetek
600g ziemniaków
2 puszki krojonych pomidorów
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 por
1litr bulionu drobiowego
3 łyżki masła
2 liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
natka z pietruszki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem.

2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.

3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

4. Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz