poniedziałek, 19 lutego 2018

Szakszuka czyli wielki bałagan na talerzu


Moja wersja smażonego na patelni bardzo smacznego, aromatycznego dania z kuchni tunezyjskiej na bazie dojrzewających w słońcu pomidorów, wyrazistej cebulki, pachnącej wędzonki, jajek i świeżej natki z pietruszki. Idealne na sycące śniadanie.

Składniki:

4 pomidory
200g wędzonej wędliny
4 jajka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól
pieprz
oregano
szczypta przyprawy chilli
posiekana natka z pietruszki

Wykonanie:

1. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę.

2. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać drobno pokrojoną wędlinę, pomidory i smażyć do momentu aż pomidory się rozpadną. Doprawić solą, pieprzem, chilli i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Następnie wbić jajka, doprawić je solą, pieprzem, przykryć pokrywką i dusić do momentu ścięcia białek.

3. Całość posypać posiekaną świeżą natką z pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz