poniedziałek, 19 lutego 2018

Spaghetti z bazyliowym pesto i krewetkami


Fajna propozycja na przygotowanie smacznej, pożywnej i niezwykle zjawiskowo wyglądającej wersji spaghetti. Połączenie makaronu z zielonym pesto oraz krewetkami tworzy jednolitą całość, która obłędnie smakuje.

Składniki:

Pesto:
1 doniczka świeżej bazylii
8 łyżek oliwy
80g orzechów nerkowca
20g migdałów
20g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
sok i otarta skórka z 1 limonki
3 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz

Dodatkowo:
300g krewetek koktajlowych
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
250g makaronu spaghetti barwionego sepią
garść orzechów nerkowca

Wykonanie:

1. Pesto:
Wszystkie wymienione składniki przełożyć do blendera. Zmiksować do postaci pasty (najlepiej zmiksować do takiego stopnia żeby wyczuwalne były grudki orzeszków). Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2.  Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

3. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, smażyć około 1 minuty. Po tym czasie dodać krewetki i całość smażyć maksymalnie 3 minuty.

4. Makaron podawać z pesto i krewetkami, całość posypać orzechami nerkowca.




1 komentarz: