niedziela, 4 lutego 2018

Nalewka pomarańczowa na miodzie


Rozgrzewająca, pachnąca świeżymi cytrusami, z delikatną nutą miodu domowa nalewka doskonale rozgrzewa w chłodne jesienne i zimowe wieczory.

Składniki:

skórka z 5 pomarańczy
wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
1,2l wódki
60g cukru
60ml miodu

Wykonanie:

1. Pomarańcze dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i osuszyć, a następnie obieraczką do warzyw obrać z nich cieniutko skórkę.

2. W miseczce wymieszać miód z wyciśniętym sokiem z pomarańczy, dodać cukier i mieszać do momentu aż cukier się rozpuści.

3. Do dużego słoika wrzucić skórkę z pomarańczy, dodać cukier rozpuszczony w miodzie i soku z pomarańczy, wlać wódkę, zamknąć słoik i odstawić na 14 dni.

4. Po tym czasie  nalewkę przefiltrować, przelać do butelek, które wstawić w chłodne miejsce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz