niedziela, 25 lutego 2018

Miodowo - orzechowy kurczak w sosie bazyliowym


Aromatyczny filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
125g dzikiego ryżu

Marynata:
40g orzeszków ziemnych solonych
2 ząbki czosnku
1/2 papryczki chilli
2 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
3 łyżki świeżej posiekanej kolendry
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz

Sos bazyliowy:
50g listków świeżej bazylii
2 żółtka
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy miodowej
45ml oliwy z oliwek
15ml soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Marynata:
Do malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować. Doprawić pieprzem, dodać posiekaną kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać.

2. Piersi z kurczaka umyć, podzielić na dwie części i na każdej z piersi wykonać nacięcia w odległości około 1 cm. Następnie obtoczyć w marynacie i odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie każdą pierś zawinąć w folię aluminiową, podlać pozostałą marynatą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

3. Sos bazyliowy:
Liście bazylii przełożyć do malaksera, dodać szczyptę soli i zmiksować. Następnie dodać musztardy, żółtka i cały czas miksując dodawać stopniowo oliwę z oliwek, miksować do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawić miodem, sokiem z cytryny, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20-30 minut.

4. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Pierś podawać z ryżem polanym bazyliowym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz