poniedziałek, 5 lutego 2018

Mięsne naleśniki


Klasyczne naleśniki z dodatkiem mąki gryczanej wypełnione aromatycznym mięsnym farszem z mięsa wieprzowego, świeżych pomidorów, pieczarek oraz czosnku, cebuli i pachnących ziół.  Takie naleśniki to świetny pomysł zarówno na szybki obiad jak i na imprezową przekąskę.

Składniki:

Ciasto:
100g mąki pszennej
100g mąki gryczanej
2 jajka
2 szklanki mleka
sól
1 łyżka oliwy

Farsz:
350g wieprzowego mięsa mielonego
250g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 pomidory
200ml pikantnego soku pomidorowego
6 łyżek ketchupu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
3 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki ostrej papryki
oliwa
200g żółtego sera
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Ciasto
Składniki na ciasto zmiksować mikserem, doprawić solą i usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni.

2. Farsz
Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, a następnie wszystko usmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć do momentu aż mięso będzie dobre. Wlać sok pomidorowy, ketchup, dodać zioła, papryki, doprawić solą, pieprzem,  dokładnie wymieszać i gotować do momentu uzyskania gęstego farszu.

3. Naleśniki posmarować farszem, posypać startym żółtym serem, zwinąć w rulon i ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Wierzch naleśników polać ketchupem, posypać startym żółtym serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz