środa, 7 lutego 2018

Cytrynowa szarlotka na miodowym spodzie


Pachnąca cytrusami szarlotka przygotowana na delikatnym miodowym cieście połączona z aromatyczną cynamonową warstwą jabłek to świetny pomysł na szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami.

Składniki:

Ciasto miodowe:
200g masła
3 szklanki mąki pszennej
130g cukru
2 jajka
3 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
olej do wysmarowania formy

Nadzienie jabłkowe:
2kg jabłek (waga po obraniu)
2 cytrynowe galaretki
2 łyżeczki cynamonu

Lukier:
sok z 1 cytryny
250g cukru pudru

Dodatkowo:
100g skórki pomarańczowej kandyzowanej

Wykonanie:

1. Ciasto miodowe:
Do garnka wlać mleko, miód, wsypać sodę, zamieszać i lekko podgrzać. Gdy całość zacznie się porządnie pienić zdjąć z palnika. Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, jajka i wymieszać. Następnie wlać lekko przestudzoną mieszankę z mleka, miodu i sody, wyrobić rękoma aż całość ciasta będzie jednolita. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i przenieść na blaszkę o wymiarach 24 cm x 39 cm wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15.

2. Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka i podsmażyć okresowo mieszając do momentu aż część wody odparuje. Zdjąć z palnika, wsypać cynamon, galaretki i całość dokładnie wymieszać.

3. Lukier:
Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.

4. Jeden z blatów miodowych przełożyć na blaszkę, rozłożyć na nim równomiernie jeszcze ciepłe jabłka, przykryć drugi blatem i delikatnie przycisnąć. Lukier rozsmarować na wierzchu ciasta, następnie posypać skórką pomarańczową. Ciasto wstawić do lodówki lub chłodne miejsce na około 2 – 4 godziny.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz