poniedziałek, 5 lutego 2018

Ciasto Orzeszek


To ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z orzechami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem, słodki kajmak, prażone ziemne orzeszki oraz naturalne orzechy włoskie. Całość oblana czekoladową polewą, smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Biszkopt :
8 jaj
1 i 1/2 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanka cukru
2 płaska łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżeczek kakao

Wkładka orzechowa:
250g orzechów włoskich
1 łyżka miodu
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej

Masa czekoladowa:
400g masła extra
100g mlecznej czekolady
4 łyżki kakao
1/2 szklanka mleka
1 szklanka cukru pudru
30ml spirytusu

Poncz:
3/4  szklanki wrzątku
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
40ml likieru Amaretto
15ml spirytusu

Dodatkowo:
510g masy krówkowej kajmak

Polewa:
200g mlecznej czekolady
8 łyżek mleka
150g orzechów ziemnych


Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić z dodatkiem cukru na sztywno, dalej ubijając dodać żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wlać do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25-30 minut. Następnie pozostawić do wystudzenia. Przekroić na 3 blaty (jeden grubszy 2 pozostałe cienkie).

2. Wkładka orzechowa:
Białka ubić z cukrem na sztywno, dalej ubijając dodać miód, mąki oraz  orzechy zblendowane w malakserze. Dokładnie wymieszać i przełożyć do formy o wymiarach 24 x 40 cm, wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

3. Masa czekoladowa:
Czekoladę i kakao rozpuścić w lekko podgrzanym mleku, następnie wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, cały czas miksując dodawać przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu wlać spirytus i dokładnie wymieszać.

4. Poncz:
Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto i spirytusem.

5. Biszkopt grubszy przełożyć do formy, nasączyć ponczem i posmarować 1/2 masy czekoladowej. Następnie na masę ułożyć wkładką orzechową, posmarować masą krówkową i ułożyć jeden z cieńszych blatów. Nasączyć biszkopt ponczem, posmarować resztą masy czekoladowej, przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptu  i nasączyć resztą ponczu.

6. Czekoladę rozpuścić w mleku polać ciasta i posypać drobno posiekanymi orzeszkami.




1 komentarz: