czwartek, 1 lutego 2018

Chińskie pałeczki z kurczaka


Soczyste, miękkie, pachnące cynamonem, goździkami, świeżym imbirem, aromatyczną mieszanką przypraw curry i pieprzem cytrynowym pałki z kurczaka to świetny pomysł na obiad w wersji orientalnej.

Składniki:

1kg pałek z kurczaka
pieprz cytrynowy

Marynata:
500ml wody
12 rozdrobnionych goździków
5cm startego imbiru
2 łyżki maggi
2 łyżki przyprawy do kurczaka
3 łyżki curry
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Wykonanie:

1. Pałki z kurczaka oprószyć pieprzem cytrynowym i odstawić na około 30 minut.

2. Marynata:
Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

3. Pałki zalać przygotowaną marynatą i odstawić na całą noc do lodówki.

4. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż mięso będzie miękkie).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz