niedziela, 28 stycznia 2018

Maślane rogaliki z truskawkami


Domowe, pozbawione konserwantów i polepszaczy rogaliki z truskawkami to świetna propozycja na przygotowanie słodkiego wypieku, który idealnie sprawdzi się do małej czarnej lub będzie doskonałym wyborem śniadania w wersji na słodko.

Składniki:

Ciasto:
330g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
30g świeżych drożdży
125ml mleka
50g masła
70g cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
360g konfitury truskawkowej

masło do wysmarowania formy
1 jajko rozkłócone do posmarowania
owocowa posypka

Lukier
3 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
18 łyżek cukru pudru

Wykonanie:

1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.

2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na 8 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję konfitury truskawkowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.

3. Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

4. Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 10 - 18 minut.

5. Lukier:
Do miseczki wlać mleko, dodać sok z cytryny i stopniowo dodawać cukier cały czas ucierając aż powstanie dość gęsty lukier.

6. Gotowym lukrem posmarować wierzch rogalików i udekorować posypką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz