niedziela, 28 stycznia 2018

Kaszotto z kurczakiem, porem i zielonym groszkiem


Zdrowa kasza, delikatny kurczak, lekko ostry por i łagodny zielony groszek to idealny pomysł na szybkie, łatwe w przygotowaniu a przede wszystkim pożywne i sycące danie obiadowe wzorowane na klasycznym risotto.

Składniki:

200g kaszy perłowej
250g mrożonego zielonego groszku
300g fileta z kurczaka
250g pora
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
sok z 1/2 cytryny
1 litr bulionu drobiowego
pieprz
sól

Wykonanie:

1. Filet z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i pozostawić na około 25 minut.

2. Por, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko smażyć około 2-3 minuty, dodać kaszę, stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy kasza będzie al dente. Następnie dodać kawałki kurczaka, zielony groszek i całość smażyć do miękkości mięsa. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz