środa, 31 stycznia 2018

Domowy chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami


Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym czosnkiem, niezwykle aromatycznymi oliwkami i dojrzewającymi w słońcu suszonymi pomidorami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki.

Składniki:

240g mąki kukurydzianej
240g mąki pszennej
7g suszonych drożdży
2 łyżeczki cukru pudru
1 płaska łyżeczka soli morskiej
2 jajka
100ml wody
100ml mleka
60g masła
masło do wysmarowania keksówki

Pasta czosnkowa:
50ml oliwy z oliwek extra
4 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz
szczypta soli

Dodatkowo:
110g czarnych oliwek
100g suszonych pomidorów

Wykonanie:

1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło w mleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

2. Pasta czosnkowa:
Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem następnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać.

3. Oliwki pokroić na plasterki, a suszone pomidory drobno posiekać.

4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20 cm x 60 cm, a następnie pociąć na 14 mniejszych prostokątów. Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułożyć jeden na drugim i przekroić na pół. Następnie tak pokrojone ciasto ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia.

5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz