środa, 31 stycznia 2018

Cytrynowo – imbirowe krewetki z nutą ostrości



Szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne i mocno wyraziste w smaku krewetki są doskonała propozycją dla fanów owoców morza w nowatorskiej odsłonie. Podane na grzankach idealnie sprawdzą się jako przystawka lub w roli imprezowej przekąski.

Składniki:

225g obranych, pozbawionych żyłek mrożonych krewetek
2cm świeżego imbiru
sok z wyciśniętej 1 cytryny
1 papryczka chilli
2 pęczki świeżej natki z pietruszki
1,5 łyżeczki curry
2 suszone pomidory
oliwa z oliwek
chleb

Wykonanie:

1. Imbir obrać i posiekać na drobne kawałki, papryczkę chilli przekroić wzdłuż, pozbawić pestek i drobno posiekać. Natkę z pietruszki oraz suszone pomidory również posiekać.

2. Krewetki płukać pod bieżącą ciepłą wodą do momentu aż się rozmrożą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

3. Krewetki przełożyć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodać imbir, papryczkę i wszystko smażyć około 3-4 minut. Następnie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę oraz curry, dokładnie wymieszać i całość chwilę podgotować. Na koniec dodać kilka kropel oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać.

4. Na rozgrzanej patelni grillowej przygotować zrumienione grzanki.

5. Krewetki wyłożyć na przygotowane grzanki i na wierzchu posypać posiekanymi suszonymi pomidorami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz