wtorek, 30 stycznia 2018

Ciasto Arbuz


Ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas chciałby osłodzić się takim arbuzem.

Składniki:

Biszkopt:
8 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
barwnik czerwony
20g płatków czekoladowych do pieczenia

Masa śmietanowa czerwona:
0,75 litra śmietany 36%
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki mleka
10g płatków czekoladowych
barwnik czerwony

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
150g masła extra

Masa cukrowa:
500g cukru pudru 
4 łyżki glukozy w proszku
2 łyżki żelatyny 
40 ml wody 

Poncz:
1/2 szklanki wody niegazowanej
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50ml wódki wiśniowej

Dodatkowo:
zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)

Wykonanie:

1. Biszkopt
Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz czerwony barwnik i czekoladowe płatki. Przełożyć do formy okrągłodennej o średnicy 24 cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma o tej samej średnicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. Po tym czasie ostudzić, przekroić na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).

2. Masa śmietanowa czerwona
Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno, dodać czerwony barwnik, czekoladowe płatki i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki i podzielić na cztery części.

3. Masa budyniowa
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, a w 3 szklance mleka rozrobić budyń i dodać do gotującego mleka. Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.

4. Poncz
Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).

5. Masa cukrowa
Cukier puder przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.

6. Ciasto złożyć według kolejności warstw:

1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.

7. Całą powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować ciasto na wzór arbuza.




1 komentarz:

  1. Wanda Wojciechowska18 lutego 2018 21:21

    Ciekawi mnie jaki barwnik daje taki piękny czerwony kolor?

    OdpowiedzUsuń