środa, 24 stycznia 2018

Bananowy omlet


Dietetyczny omlet z mąki razowej w połączeniu ze słodkością karmelizowanych bananów to idealny pomysł na dostarczenie energii każdego dnia. Świetnym uzupełnieniem tego wyjątkowego omletu jest dodatek mieszanki bakalii, który podkreśla jego doskonały smak. Bananowy omlet jest idealnym pomysłem na perfekcyjne śniadanie.

Składniki na 2 porcje:

4 jajka
4 łyżki mąki razowej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do smażenia
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego (2 x 150g)
3 banany
2 łyżeczki cukru
12 kostek gorzkiej czekolady (80% kakao)
2 łyżki mleka
6 łyżek mieszanki bakalii

Wykonanie:

1. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać żółtka, nadal miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2. Połowę masy jajecznej wylać na patelnię natłuszczoną masłem. Omlet usmażyć z obydwu stron na złoty kolor. Z pozostałej porcji masy jajecznej usmażyć drugiego omleta.

3. Banany obrać, przekroić wzdłuż na dwie części. Karmelizować na patelni wysmarowanej masłem z dodatkiem 3 łyżek wody i 2 łyżeczek cukru przez około 1 minutę na każdej ze stron.

4. Gotowe omlety posmarować serkiem waniliowym, ułożyć po 3 kawałki banana i złożyć na pół.

5. Czekoladę rozpuścić w dwóch łyżkach mleka. Płynną czekoladą polać wierzch każdego omleta oraz posypać bakaliami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz