środa, 8 kwietnia 2020

Marmurkowe jajka z awokado


Udekorowane wzorkiem marmurowym jajko na twardo faszerowane masą z awokado, posypane chrupiącym sezamem z pewnością będą hitem Wielkanocnego śniadania. Sprawdzą się również w roli jajecznej imprezowej przekąski.

Składniki:

7 jajek
1 duże dojrzałe awokado
2 łyżki majonezu
sok z 1 cytryny
1 łyżka sezamu
sól morska
świeżo mielony pieprz
niebieski barwnik spożywczy

Wykonanie:

1. Jajka ugotować, lekko ostudzić, obtłuc skorupki i ponownie włożyć do ciepłej wody wymieszanej z niebieskim barwnikiem. Pozostawić na około 15-20 minut. Po tym czasie obrać i przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wyjąć żółtka za pomocą łyżeczki i przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na półmisku.

2. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestki i pokroić na mniejsze części. Następnie skropić sokiem z cytryny, dodać żółtka, majonez i zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Farsz umieścić w szprycy, nafaszerować połówki białek i posypać sezamem.





1 komentarz: